Terug..


secretariaat:

telefoon:
fax:

e-mail:
website:

bank:
rekeningnr.:

Bonnenweg 50, 3151 XA Hoek van Holland

0174-384807
0174-386161

info@debonnen.nl
www.debonnen.nl

Rabobank Westland Zuid-West
3732.63.643



aan: Gedeputeerde L.E. van der Sar van de provincie Zuid-Holland,
Zuid-Hollandplein 1,
Postbus 90602,
2509 LP Den Haag.
 
betreft: aanvraag groene subsidie

Hoek van Holland,
15 november 2002

Geacht heer van der Sar,

Bij deze berichten wij u dat de stichting De Bonnen graag in aanmerking wenst te komen van een groene subsidie ten einde een gebiedsvisie te realiseren voor het werkgebied van onze stichting. De Bonnen is het laatste open polderlandschap in de nabijheid van het Staelduinse Bos en door de provincie aangewezen in het kader van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur. Het bestuur van onze stichting stelt het op prijs als u derhalve bereid zou willen zijn een bijdrage te willen leveren van 50 % in de kosten van het opstellen van deze gebiedsvisie.
Deze gebiedsvisie kan een waardevol instrument zijn ter ondersteuning van vervolgstappen van de economische dragers van het gebied, te weten de boeren, het ontwikkelen van een realistisch beleidskader van de diverse overheden en het tegengaan van de neerwaartse spiraal waarin het gebied terecht dreigt te komen door de langdurige planologische onzekerheid.
Voor informatie hierover verwijzen wij u naar de gemaakte swot-analyse op onze website. Een integrale en interactieve planvorming met de diverse partijen middels deze gebiedsvisie kan een meerwaarde opleveren voor dit onderdeel van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur en een directe stimulans betekenen voor innovatieve ontwikkelingen en verbrede en biologische landbouw. De eerste voorzichtige schreden worden nu reeds gezet. Het is belangrijk dat dit gebeurt in een breder en afgewogen kader.
Bij de eerste tranche heeft u ons subsidieverzoek afgewezen omdat er relaties bestaan met aangrenzende gebieden te weten het Staalduinse Bos en de nog te ontwikkelen Oranjebuiten-polder. Op basis daarvan vindt u dat een gebiedsgerichte aanpak voor het gehele gebied meer voor de hand ligt. Deze zienswijze delen wij niet.
Daarbij wordt dit argument ook weerlegd door de feiten en de fragmentarisch aanpak die nu reeds plaats vindt:

Al deze initiatieven gebeuren los van elkaar, zonder de vereiste afstemming en soms ook zonder draagvlak in het gebied zelf. Dit zal gaan leiden tot langdurige procedures.
De Bonnen worden in diverse ruimtelijke visies omschreven als een landschappelijk en natuurwetenschappelijk agrarisch gebied. Deze functie zal niet veranderen. De openheid is nodig vanwege de nabijheid van het Staalduinse Bos en betekent in samenhang met het agrarisch gebruik een landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarde. Dit vergroot ook de recreatieve beleving. Het is belangrijk dat er naast deze ruimtelijke visie ook een economische visie ontstaat die gedragen wordt door meerdere partijen. Deze economische visie kan de landbouw als drager van het gebied een nieuw perspectief geven, niet alleen als producent van voedsel, maar ook in het kader van onderhoud van het landschap en bijvoorbeeld het bieden van recreatieve en educatieve voorzieningen. Hier is nadere studie en draagvlak voor nodig. De gebiedsvisie is daarvoor het instrument bij uitstek. De partijen die hierbij betrokken zijn bewaken de randvoorwaarden, te weten de ruimtelijke visie en de relaties met de aangrenzende gebieden. De beleidsmatige stappen moeten in de goede volgorde worden gezet: eerst een visie, dan een plan en dan aan het werk!
Juist vanwege andere planologische ontwikkelingen die hun invloed uitoefenen op de Bonnen leidt verder uitstel van de totstandkoming van deze gebiedsvisie tot verdere verloedering en verpaupering van het gebied. Dit moet voorkomen worden!
Bij het subsidieverzoek hebben wij gevoegd:

Daarnaast hebben wij uw ambtelijke ondersteuning reeds informatie toegezonden over de natuur in de Bonnen, natuurlijk akkerrandenbeheer in de Bonnen en kunnen wij u berichten dat momenteel een student bezig is een studie te verrichten naar de inpassing van landschapselementen in de Bonnen.
Hieruit blijkt niet alleen de intentie, het nut en de noodzaak van ons verzoek, maar middels de gedane toezeggingen ook het feit dat zowel de lokale overheid, alsook de huisfinancier van de landbouw overtuigd zijn van de gehanteerde argumentatie en de vereiste professionele aanpak. Wij verzoeken u uw verantwoordelijkheid als regisseur in deze te nemen door honorering van ons verzoek tot het verkrijgen van een “groene subsidie” ten behoeve van een realistische en integrale gebiedsvisie voor “De Bonnen”.

met vriendelijke groet,


ing. A.H.M. Weterings,
voorzitter


Terug..