Terug..


secretariaat:

telefoon:
fax:
e-mail:
website:

bank:
rekeningnr:

Bonnenweg 50, 3151 XA Hoek van Holland

0174-384807
0174-386161
info@debonnen.nl
www.debonnen.nl

Rabobank Westland Zuid-West
3732.63.643



aan: het college van Gedeputeerde Staten
van de provincie Zuid-Holland,
Postbus 90602,
2509 LP ’s-Gravenhage.
 
betreft: ontwerp-Natuurgebiedsplan Delf- en Haaglanden

's-Gravenzande,
14 november 2002

Geacht college,

Bij toeval werden wij getipt over het ontwerp-Natuurgebiedsplan Delf- en Haaglanden. Onze organisatie is niet betrokken bij de realisatie hiervan, er is geen communicatie geweest over de inhoud hiervan en wij zijn niet naar behoren geïnformeerd over de procedure die nu gevolgd wordt. Dit alles lijkt ons niet correct. Per slot van rekening behoort zowel de Korte Bonnen als Oranjebuitenpolder-West tot het werkgebied van onze stichting.
Alvorens tot realistische planvorming betreffende een gebied over te gaan is het belangrijk eerst een breedgedragen visie te hebben van de partijen die actief zijn in een dergelijk gebied. Daarom hebben wij u ook verzocht positief te beschikken op ons subsidieverzoek in het kader van de Groene Subsidies. Tot op heden heeft u hier nog niet een positief besluit over genomen. Voorts is het belangrijk ook kennis van een gebied te hebben om tot een visie en uiteindelijk integrale planvorming te kunnen komen. Uw ontwerp-Natuurgebiedsplan Delf- en Haaglanden getuigt daar niet van. Er is slechts een eenzijdige keuze gemaakt voor natuurontwikkeling.
Er wordt geen rekening gehouden met de pacht- en eigendomssituatie, de bedrijfsvoering van de vier agrariërs in het werkgebied van onze stichting die het hoofdberoep in de landbouw hebben en met de afvoer- en bergingscapaciteit van het Hoogheemraadschap van Delfland in onze polder. Bij dit alles wordt ook geen recht gedaan aan de cultuurhistorische vorming van het gebied, de recreatiedruk vanuit de regio en de landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarde die het gebied door de huidige wijze van agrarisch gebruik heeft gekregen en de mogelijkheden die er liggen op het gebied van agrarisch natuurbeheer.
De motivatie en onderbouwing van deze planvorming is niet wetenschappelijk, maar slechts van politieke aard en het resultaat van lobbywerk van betaalde natuur“beschermers”. U matigt zich een oordeel aan zonder kennis van zaken.
Het geheel getuigt van weinig respect voor het verleden waarin dit aandijkingenlandschap tot stand is gekomen, voor de wijze waarop het in het heden beheerd wordt en voor de manier waarop de betrokken bewoners en ondernemers van het gebied (“bottom-up”) in samenspraak met andere partijen en overheden een visie op de toekomst wensen te formuleren.
Het bestuur van onze stichting tekent dan ook bezwaar aan tegen het ontwerp-Natuurgebiedsplan Delf- en Haaglanden.

met vriendelijke groet,

ing. A.H.M. Weterings,
voorzitter


Terug..